ia’s SEMLOR
Äntligen är det fettisdagstider. Dags för semlor och förlängd fikarast. Här kommer recept på ia’s fantastiskt goda variant.
Ingredienser
1,5 msk kardemummakärnor
7 dl mjölk
2 paket jäst
3 dl strösocker
1/2-1 tsk salt
300 g mjukt smör
1 ägg
ca 20 dl vetemjöl special
Fyllning
Mandelmassa
Vispgrädde + 1 tsk kardemumma
Ägg till pensling
Florsocker
Gör så här
Mortla kardemummakärnorna.
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jäst och rör ut med smörmjölken. Häll i socker, salt & ägg.
Rör/vispa eller kör i en assistent. Tillsätt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.
Jäs i ca 1 timme under bakduk.
Arbeta upp degen och forma till små bullar i önskad storlek.
Lägg på plåt och låt jäsa i ca 40 min till.
Pensla med uppvispat ägg. Om du vill få fina och gula bullar så ta bara äggulan.
Grädda i Ugn 200 grader i mitten av ugnen ca 7 min (beroende på storlek).
Vispa grädden och ha i en msk socker och 1 tsk kardemumma under vispningen.
Skär ett snitt högst upp i semlan och lyft bort ”locket”.
(stansa ut med små pepparkaksformar för att få rolig form på locket)
Gröp ur semlorna, blanda smulorna med riven mandelmassa och lite av grädden till en krämig god fyllning.
Pluppa i semlan och spritsa, klicka på grädde.
På med locket och sikta florsocker över.
Tagga gärna dina semlor med #landetbakar
Ia Lundqvist Pettersson | VD/AD/Bakexpert | Landet Reklambyrå