Ia’s fruktiga frö- och nötbröd. (Glutenfritt)
Jag älskar saftiga filmjölksbröd och frukt- och nötbröd, det här är en variant som är lite snällare mot magen då den inte innehåller gluten.
Ingredienser
3 dl havregryn (om du vill kan du byta ut en del havregryn mot lika del boveteflingor)
1/2 dl psylliumfibrer
2 1/2 dl bovetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 msk chiafrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk flingsalt
1 rivet äpple
100 g torkade aprikoser
100 g torkade fikon
100 g hasselnötter
3 msk brödsirap el mörk sirap
6 dl filmjölk
Valfria frön till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C. Förbered en brödform med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla torra ingredienser. Skär aprikoser, fikon och nötter i något mindre bitar. Blanda ner med torrvarorna. Riv och tillsätt äpplet. Blanda till sist ned sirap och fil och blanda ihop till en kladdig massa.
Klicka ner smeten i brödformen och fördela jämt genom att tryck ut lätt med fingrarna. Strö över ex.vis sesam- och pumpafrön som garnering överst och sen skjuts in i ugnen.
Grädda längst ner i ugnen i ca 50-60 min. Testa med provsticka så att brödet inte är kladdigt och så att skorpan är knaprig.
Använd laktosfritt alternativ och ta bort nötter om du är allergisk.
Tagga gärna ditt bröd med #landetbakar
Ia Lundqvist Pettersson | VD/AD/Bakexpert | Landet Reklambyrå